600 miljoen voor tweedehands elektrische auto’s

25-05-2023

De vraag naar tweedehands elektrische auto’s neemt toe, maar de markt blijft achter. Om deze markt nog aantrekkelijker te maken voor consumenten, zowel particulier als zakelijk, heeft het kabinet 600 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dit zorgt voor mooie subsidies op de aanschaf van elektrische auto’s.

 

Het totale aandeel van elektrische auto’s op de weg neemt toe. Vorig jaar (2022) reden er wereldwijd 26 miljoen elektrische auto’s rond. Dat is 60 procent meer ten opzichte van 2021. Het IEA (Internationaal Energie Agentschap) verwacht een stijging van 35 procent voor de rest van dit jaar (2023).

Hoe kan het dan toch dat de tweedehandsmarkt achterblijft en de vraag naar elektrische auto’s toeneemt? Van de mensen die een elektrische auto overweegt aan te schaffen, wilt meer dan de helft het liefst een tweedehands elektrische auto. Toch worden de meeste elektrische occasions verhandeld naar het buitenland omdat ze tweedehands nog steeds te duur zijn voor ons. Kortom, de consument wacht nog altijd op tweedehands elektrische voertuigen. Die zullen er in loop der jaren meer en meer komen.

Om toch het gebruik van elektrische auto’s aan te jagen, heeft het kabinet 600 miljoen euro aan subsidies klaarstaan. Dit moet de markt voor tweedehands elektrische auto’s aanzwengelen. De pot is fors meer dan de huidige subsidiepot voor tweedehands elektrische auto’s. Die was dit jaar 32,4 miljoen. Hiermee hoopt het kabinet dat elektrisch rijden voor meer mensen mogelijk wordt.

De subsidies op de aanschaf van een elektrische auto zijn vanaf 1 januari 2023 aan te vragen. Zo is het mogelijk om €2000 subsidie aan te vragen voor een tweedehands elektrische auto (occasion). Wanneer je van plan bent een nieuwe elektrische auto te kopen, loopt deze subsidie op tot €2950. (rvo.nl, 2023)

Het plan is onderdeel van een groter klimaatpakket waar het kabinet totaal 28 miljard euro voor uittrekt. Met in totaal 120 maatregelen hoopt het kabinet een CO2-reductie van 60 procent te behalen tegen 2030, ten opzichte van 1990.

Wilt u verder lezen over hoe duur elektrisch rijden is in de praktijk? Klik dan HIER.

Of wilt u aanvullende informatie over wat elektrisch rijden voor uw persoonlijke situatie zou betekenen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs via adviseur@greenplanetmobility.com of kom een keer langs bij onze vestiging in Pesse. Wij helpen u graag verder!


Terug naar alle blog berichten