25-05-2023

Elektrisch rijden, wat kost het?

De financiële voordelen van elektrisch rijden zijn groot en lijken alleen maar groter te worden. Maar wat maakt elektrisch rijden nou zo voordelig en waar hangt dit allemaal van af. Dat gaan we bespreken in deze blog. We kijken hiervoor naar verschillende factoren zoals de aanschafprijs, prijs van elektriciteit, benzine en diesel, onderhoudskosten en eventuele belastingvoordelen en subsidies.

Aanschafprijs

Over het algemeen ligt de aanschafprijs van een elektrische auto hoger dan die van een vergelijkbare benzine- of dieselauto. Dit lijkt in eerste instantie nadelig, maar het aanbod van elektrische occasions wordt alleen maar groter. Hierdoor is dit verschil tussen occasions tegenwoordig enorm klein. Dit is ook terug te zien de vraag, want de markt voor tweedehands elektrische auto’s breidt zich snel uit.

Brandstof

Naast de veranderende markt, is elektriciteit is goedkoper dan benzine of diesel per kilometer. Dus zeker als je veel rijdt, kan je al snel geld gaan besparen op brandstofkosten. Met de uitbreiding van ons zonnepanelennetwerk, en zeker als je zelf ook al over zonnepanelen beschikt, kan je wellicht zelfs gratis rijden!

Onderhoudskosten

Daarnaast liggen de onderhoudskosten van elektrische auto’s vaak een stuk lager. Dit komt doordat er minder bewegende onderdelen zijn wat leidt tot minder slijtage. Dit leidt tot lagere onderhouds- en reparatiekosten.

Subsidies en belastingvoordelen

Wat elektrisch rijden heel interessant maakt, zijn de verschillende subsidies en belastingvoordelen die nu nog gelden.De subsidie voor elektrische auto’s verschilt per land en regio. In sommige landen, zoals Nederland, zijn er subsidies beschikbaar voor zowel particuliere als zakelijke kopers van elektrische auto’s. In Nederland kan de hoogte van de subsidie variëren van enkele duizenden euro’s tot meer dan tienduizend euro, afhankelijk van het type auto en de batterijcapaciteit. Daarnaast betaal je geen wegenbelasting wat al snel honderden, zo niet duizenden euro’s scheelt ten opzichte van een vergelijkbare benzine- of dieselauto.

Kortom, elektrisch rijden brengt veel voordelen met zich mee. Niet alleen duurzame, maar ook financiële voordelen.

 

Wilt u verder lezen over de duurzaamheid van elektrische auto’s? Klik dan HIER.

Of wilt u aanvullende informatie over wat elektrisch rijden voor uw persoonlijke situatie zou betekenen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs via adviseur@greenplanetmobility.com of kom een keer langs bij onze vestiging in Pesse. Wij helpen u graag verder!

 

Overig contact:

📞 085-7603441
🌐 https://greenplanetmobility.nl/


Terug naar alle blog berichten