25-05-2023

Hoe duurzaam is elektrisch rijden?

‘Elektrisch rijden is duurzamer dan rijden op fossiele brandstof!’ Een bekend statement van deze tijd. Hoewel het klopt dat de uitstoot van een elektrische auto significant minder is dan die van een auto op fossiele brandstof, dienen we verder te kijken dan alleen de uitstoot tijdens het rijden. Denk bijvoorbeeld aan productie van de auto, accu en elektriciteit. In deze blog onderzoeken we hoe duurzaam elektrisch rijden daadwerkelijk is.

Productie

We beginnen bij de productie. De productie van een elektrische auto staat vrijwel gelijk aan die van een brandstofauto. De CO2 uitstoot tijdens dit proces is dus gelijk aan elkaar. Deze uitstoot komt gemiddeld neer op 10.200 kg CO2 per auto.

Het verschil op het gebied van CO2 uitstoot in de productie zit hem in de productie van de accu voor de elektrische auto. Het produceren hiervan kost veel energie en stoot daarmee meer CO2 uit. Gemiddeld komt dit neer op 5.200 kg CO2 per accu. Hierin heeft elektrisch rijden dus een verschil ten opzichte van een brandstofauto.

Uitstoot

Echter wordt dit verschil door de elektrische auto rechtgetrokken als de uitstoot tijdens het rijden wordt berekend. Hierin maakt de elektrische auto een flinke inhaalslag door het ontbreken van de directe uitstoot. De uitstoot staat niet gelijk aan 0, maar is aanzienlijk lager dan die van een brandstofauto. Zo produceert een brandstof auto gemiddeld 48.400 kg CO2 over 220.000 km (gemiddelde levensduur van een auto). Een elektrische auto produceert over 220.000 km slechts 14.400 kg CO2. Deze komt uit de opwekking voor de stroom.

Onder de streep zorgt dit voor een significant verschil. Met 29.800 kg CO2 door de elektrische auto ten opzichte van 58.600 kg CO2 door de brandstofauto.

Toekomst van elektrisch rijden

Dan komen we op het volgende punt wat van belang is. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen die niet duurzamer kunnen worden, kan elektriciteit dit wel. Bronnen zoals wind- en zonne-energie bieden de mogelijkheid om CO2 neutrale energie op te wekken. De enorme toename in groene energie zorgt ervoor dat de totale CO2 uitstoot van elektrisch rijden sterk kan worden verminderd.

Kortom, elektrisch rijden is nog niet volledig CO2 neutraal, maar de toekomst ziet er kansrijk uit. In de tussentijd is het de groenste keuze waarbij je bij draagt aan de transitie naar transport zonder uitstoot.

Of wilt u aanvullende informatie over wat elektrisch rijden voor uw persoonlijke situatie zou betekenen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs via adviseur@greenplanetmobility.com of kom een keer langs bij onze vestiging in Pesse. Wij helpen u graag verder!

 

Overig contact:

📞 085-7603441
🌐 https://greenplanetmobility.nl/


Terug naar alle blog berichten