25-05-2023

Subsidie op elektrische auto’s

Het kabinet heeft 600 miljoen euro beschikbaar gesteld voor subsidie op elektrische auto’s. Zowel kopers van een nieuwe auto als van een occasion kunnen hier gebruik van maken. De overheid heeft het doel om de CO2 uitstoot drastisch te verminderen. Echter levert dit mooie kansen op voor zowel particulieren als zakelijke rijders. 

Toename elektrische auto’s

Het totale aandeel van elektrische auto’s op de weg neemt toe. Vorig jaar (2022) reden er wereldwijd 26 miljoen elektrische auto’s rond. Dat is 60 procent meer ten opzichte van 2021. Het IEA (Internationaal Energie Agentschap) verwacht een stijging van 35 procent voor de rest van dit jaar (2023).

Hoe kan het dan toch dat de tweedehandsmarkt achterblijft en de vraag naar elektrische auto’s toeneemt? Van de mensen die een elektrische auto overweegt aan te schaffen, wilt meer dan de helft het liefst een tweedehands elektrische auto. Toch worden de meeste elektrische occasions verhandeld naar het buitenland omdat ze tweedehands nog steeds te duur zijn voor ons. Kortom, de consument wacht nog altijd op goedkopere tweedehands elektrische voertuigen. Die zullen er in loop der jaren meer en meer komen.

Subsidie

Om toch het gebruik van elektrische auto’s aan te jagen, heeft het kabinet 600 miljoen euro aan subsidies klaarstaan. De pot is fors meer dan de subsidiepot voor tweedehands elektrische auto’s in 2022. Die was 32,4 miljoen. Hiermee hoopt het kabinet dat elektrisch rijden voor meer mensen mogelijk wordt.

De subsidie op elektrische auto’s is vanaf 1 januari 2023 aan te vragen. Zo is het mogelijk om €2000 subsidie aan te vragen voor een tweedehands elektrische auto (occasion). Wanneer je van plan bent een nieuwe elektrische auto te kopen, loopt deze subsidie op tot €2950. (rvo.nl, 2023)

Het plan is onderdeel van een groter klimaatpakket waar het kabinet totaal 28 miljard euro voor uittrekt. Met in totaal 120 maatregelen hoopt het kabinet een CO2-reductie van 60 procent te behalen tegen 2030, ten opzichte van 1990.

 

Wilt u verder lezen over hoe duur elektrisch rijden is in de praktijk? Klik dan HIER.

Wilt u aanvullende informatie over wat elektrisch rijden voor uw persoonlijke situatie zou betekenen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs via adviseur@greenplanetmobility.com of kom een keer langs bij onze vestiging in Pesse. Wij helpen u graag verder!

 

Overig contact:

📞 085-7603441
🌐 https://greenplanetmobility.nl/


Terug naar alle blog berichten